#13 – Hoe kan ik een ebook uitgeven?

We hebben het over digitale boeken, ofwel ebooks. Hoe maak je een ebook, welke platforms kun je gebruiken voor het uitgeven en waarom een PDF geen ebook is.

Luister hier via de podcast player, of via een van je favoriete podcast apps. Hieronder staan de hoogtepunten en de volledig uitgetypte versie van de aflevering.

Hoogtepunten

  • Wat is een ebook eigenlijk?
  • Waar moet je op letten bij het maken van een ebook?
  • Handige tips en programma’s die je kunt gebruiken
  • Ebooks en ISBN
  • Waar publiceer je een ebook?
  • Het belang van Digital Rights Management

En zoals beloofd in de aflevering, hierbij de infographic met het overzicht van zelfuitgeefplatforms die je kunt gebruiken om je ebook uit te geven. Hieronder ook een afbeelding ervan.

 

Gebruik voor het opmaken van je Word document de Smashwords Stijlgids.
Wil je meer weten over de Amerikaanse belastingen, lees dan Maria’s blogpost: Help! Het Amerikaanse belastingformulier.
Gebruik voor het uitgeven via Kobo Writing Life Maria’s Ultieme gids.
Wil je connecten met andere schrijvers en van elkaar leren, ga dan naar de Hangplek voor Nederlandstalige selfpubbers op Facebook.

***

Volledig uitgetypte versie van de aflevering

Petra: We zijn nog steeds in lockdown en we hebben dus nu een nieuwe podcast aflevering die we aan het opnemen zijn en dit keer gaat het over: Hoe kan ik een ebook uitgeven?

Maria, wat is een ebook?

Maria: Wat is een ebook? Ja, dat is een soort van elektronisch document. Tja, hoe moet je het noemen? Een file heet dat in het Engels, die je kunt lezen op een e-reader, of via een app op je telefoon of op de laptop, tablet. Dus dat is… Het is niet een papieren boek. Het is niet… Je kunt het niet vastpakken. Het zweeft in de lucht, als het ware. Dat is dus wat voor mensen wat een beetje… soms wat ongrijpbaar is.

Sommige mensen denken ook dat een ebook niet een echt boek is, maar dat is natuurlijk onzin. Tuurlijk is een ebook een echt boek. Wij schrijvers doen heel erg ons best om onze teksten te schrijven, en dan maakt het niet uit of het boek nou of wij het omzetten in een papieren boek, of in een ebook. Maakt niet uit. Wij hebben de tekst echt zelf geschreven en die… Tja, daar hebben we ons best voor gedaan, dus een boek is een boek. Dat is niet het punt.

Petra: Eigenlijk kun je gewoon zeggen dat het een digitaal boek is.

Maria: Het is een digitaal boek. Ja, precies.

Petra: Dus is het een PDF?

Maria: Het is geen PDF, nee. Vroeger wel. Vroeger, vroeger… Eind jaren ‘90, begin 2000, zeg maar, was een PDF… toen bestonden ebooks nog niet zoals we die nu kennen. En toen was een PDF werd gezien als ebook. Die werden zelfs verkocht op Bol.com en Amazon, verkochten PDF’s. Die kon je dan kopen en dan kon je ze gewoon zelf lezen op je laptop en dat soort dingen.

Maar dat kan al een hele poos niet meer. Amazon verkoopt al jaren geen PDF’s meer, en Bol.com volgens mij ook niet. Maar heel veel mensen denken nog wel dat een ebook een PDF is. Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. We gaan het hebben over wat ik dan een écht ebook noem, en dat is dus een Epub. Dat is een bepaalde vorm van ebook. Het is een aanduiding.

Petra: Weet jij waar Epub voor staat?

Maria: Ik zou zeggen ‘Electronische Publication’? ‘Electronic Publication’, denk ik? Dat weet ik niet. Ik vermoed dat dat het is.

Dat is in Nederland en België de meest gebruikte soort ebook. Eerder had je ook nog de Mobi van Amazon, maar ondertussen doet Amazon… Sinds vorig jaar gebruikt Amazon ook Epubs. Dus dat is veranderd. Met een Epub kun je tegenwoordig veel meer en kun je ook op Amazon. En dat was vorig jaar nog niet zo maar in 2022 ondertussen wel. Dus dat is wat er al is veranderd.

En ik denk dat het handig is dat we het in deze aflevering het hebben over het publiceren, het maken en publiceren van Epubs, en we hebben het niet over PDF’s. Dat is even een duidelijk onderscheid.

Petra: Heel helder. Want er zit wel degelijk een verschil in hoe je het gaat maken. Een PDF kun je in principe heel simpel via Microsoft Word, maar dat is niet de professioneel ebook. Zoals je het tegenwoordig wilt aanbieden, dat is niet een PDF. Dat is echt een Epub.

Maria: Dat is niet een PDF, nee, precies. Dat klopt.

Petra: Oké.

En als we het dan over ebooks hebben, Epubs: Hoe produceer je dat?

Maria: Ja, dat is dus een beetje het lastige. Precies wat jij zei. PDF’s zijn heel makkelijk. De meeste mensen weten tegenwoordig wel hoe je een PDF moet maken. Je hebt een Word bestandje, of wat dan ook, en je klikt gewoon het knopje in ‘opslaan als PDF’ en je hebt een PDF. Dus daar hoef je technisch niet zoveel voor te doen. Maar dat is bij een Epub niet zo. Een Epub is wel degelijk een ingewikkelder verhaal.

Je moet echt een Word-doc, ik gebruik een Word document dan, om laten zetten in een elektronisch document en dat is wat de Epub is. En daar moet je toch wel een klein beetje technische kennis voor hebben, niet heel veel, maar het is… Het schrikt mensen wel af soms.

Petra: Waarom denk je dat? Waarom denk je dat het mensen afschrikt? Wat is het grootste verschil wat een Epub heeft ten opzichte van een PDF?

Maria: Tja… dat is weer heel technisch… Dat weet ik ook niet wat het grootste verschil is. PDF… Ik heb altijd een PDF niet gezien als ebook, maar dat is… Een PDF dat is iets dat verstuur je… met een infographic, of dat maak je een Powerpoint presentatie… die kun je uitprinten als PDF. Dat soort dingen. Daar gebruik ik PDF’s voor. Maar dat ben ik.

Wat heel veel mensen dus wel doen, ja, die maken wel een gids of wat dat ook, en die noemen dat dan een ebook. Je kunt een ebook kopen en vervolgens koop je dat en dan blijkt dat het een PDF is. En dan voel ik mij een beetje vernaggeld, zeg maar, dat ik niet een écht ebook heb gekregen. Maar dat ligt aan mij, maar waarom… Ik zou niet… Ik kan niemand… Als jij op Bol.com wilt staan, als jij op Amazon wilt staan, Smashwords waar dan ook… Het CB. Kun jij niet een PDF uploaden als ebook. Dat kan gewoon niet. Dus dat is het eigenlijk.

Petra: Ik denk ook dat een groot verschil is dat een, tenminste dat heb ik toen op een gegeven moment wel gemerkt toen ik een PDF naast een ebook neerlegde, om te kijken wat de verschillen waren. Is dat een ebook geeft je de mogelijkheid direct naar bepaalde hoofdstukken te springen. Het is een afronding van elke… hoofdstuk wordt dan op de volgende pagina gedaan. Dat wordt veel beter met een ebook ingeregeld als dat het met een PDF is. Dat zie je dus ook als je naar het binnenwerk kijkt. Het binnenwerk is veel professioneler in een ebook, als dat je het ziet in een PDF. Een PDF is toch eigenlijk een beetje meer een basic vorm. Dus ik snap wel dat mensen dat als een ebook zien, maar het is absoluut geen ebook.

Maria: Nee, klopt helemaal. Bovendien een Epub is een flexibel document wat je kunt gebruiken om… dat iedere lezer zo kan instellen dat hij of zij het liefst leest. En dat kan met een PDF niet. Dus ik denk dat dat het verschil is.

Petra: Dus als we naar de vraag teruggaan: hoe produceer je een ebook?

Maria: Nou, wat ik zelf doe is… Ik doe alles in Word en ik weet dat er mensen zijn die ook wel Apple gebruiken, maar heel veel mensen in Nederland en België gebruiken Word. Dus daar ga ik even vanuit. Dat je een Word document maakt. Waar je je tekst ook vandaan haalt, zet je in een Word document. Dat Word document ga je dan vormgeven volgens de richtlijnen die staan in de Smashwords Stijlgids. Dat is een Stijlgids van het distributieplatform Smashwords en daar staat precies in hoe je een Word document kunt vormgeven, zodat het een perfect ebook, Epub, wordt. Als je het gaat omzetten. En dat kan ik dus ook alleen maar aanraden. Zelfs als je niet op Smashwords gaat, zelfs als je… nou ja… Het is überhaupt een goed idee om altijd je teksten te vormgeven volgens de Smashwords stijlgids. Dat kan ik alleen maar aanraden, want dan krijg je gewoon een goed Epub. Dan krijg je precies wat jij zegt, dat je zorgt dat de hoofdstukken op een nieuwe pagina beginnen, dat soort dingen. Dat wordt daar precies in beschreven.

Petra: En het mooie is ook dat het zowel in het Engels als in het Nederlands wordt aangeboden, dus als je niet goed bent in het Engels, kun je ook inderdaad de Nederlandse variant gaan downloaden. Gratis!

Maria: Als je dat Word document hebt, dan kun je dat dus gaan uploaden naar de verschillende, rechtstreeks gaan uploaden naar de verschillende distributieplatforms, daar komen we straks nog wel even meer op. Dus eigenlijk is dat al wat je kunt gebruiken en het distributieplatform zet het dan om naar een Epub.

Er zijn ook mensen die willen meer controle hebben en die zeggen van: Ik zorg dat ik zelf eerst een Epub maak, bijvoorbeeld in Calibre. Dat kan ook. Je hebt Calibre en Sigil, geloof ik… Maar Sigil is volgens mij alleen voor Mobi. Dus ik zou Calibre… En dan maken ze eerst een Epub en dan gaan ze de Epub uploaden naar het distributieplatform. Dat kan dus ook. Er zijn verschillende methoden voor.
Wat ikzelf altijd doe: Ik doe een Word document… Persoonlijk gebruik ik Vellum daarvoor.

Dus er zijn verschillende mogelijkheden, maar ik weet dat heel veel mensen nu al zoiets hebben dat het koude zweet gewoon uitbreekt. Het is gewoon ugh… Wat moet ik allemaal doen? Het klinkt heel erg ingewikkeld. Dat is gewoon zo. En wat je ook altijd nog kunt doen, simpelweg, is zorgen dat je een designer in de arm neemt. Je hoeft het niet zelf te doen.

Petra: Ja, iemand die het binnenwerk gaat regelen voor jou.

Maria: Ja, iemand die een Epub voor je gaat maken. Dat kan ook altijd.

Wat je sowieso… Als je alleen de tekst hebt, dus een fictieboek met alleen tekst, kun je proberen om het zelf te doen. Heb je een non-fictie boek waar je dingen hebt met bullet points, of quotes of plaatjes, daar moet je zelf niet mee gaan zitten klooien. Dan is het verstandig om altijd een designer in de arm te nemen. Want dat ga je niet goed krijgen. En dat gaat je zoveel tijd in, dat gaat je zoveel hoofdbrekens kosten, die energie kun je beter in andere dingen stoppen, bijvoorbeeld een nieuw boek schrijven. Of simpelweg zorgen dat je een goed marketingplan krijgt of iets dergelijks.

Dus soms moet je keuzes maken. Daar hebben we het al eens eerder over gehad en die professionaliteit, die ondernemingsmindset, dat je zegt: Nou, ik geef dit geld gewoon uit aan een designer en die maakt gewoon voor mij een perfecte Epub. Dat is helemaal niet raar.

Petra: En ik denk ook dat je… wat ik in ieder geval hebt toen ik begon met het schrijven en vervolgens het omzetten naar ebook, is dat ik dacht van: Oké, hoe kan ik makkelijker voor mijzelf maken? En ik heb uiteindelijk besloten: Ik ga die Smashwords document, dus het is eigenlijk een soort basic template, die je dan daarvoor kunt gaan gebruiken. Die heb ik gewoon direct ingesteld als zijnde: Ik begin mijn verhaal hier gelijk in. Dus dan heb ik gelijk de hele opzet goed.

Dus als jij kijkt naar het produceren van een ebook. Wat zijn dan punten waar mensen rekening mee moeten houden?

Maria: Waar je in elk geval rekening mee kunt houden is, wat ik al zei, het beste is dat je het alleen voor tekst doet, omdat het anders gewoon te lastig wordt.

Hou rekening met het feit dat ebooks, ten opzichte van papieren boeken, hebben geen paginanummers. Dat is waar heel veel mensen de fout in gaan. Die proberen in het Word document paginanummers toe te voegen en dat gaat dan helemaal fout in het Epub, want ebooks hebben geen paginanummers. Dus je hoeft geen paginanummers toe te voegen.

Je hoeft ook niet na te gaan denken over een speciaal lettertype of lettergrootte, want zoals ik zei, dat kunnen lezers zelf aanpassen. Gebruik gewoon het lettertype dat jij gebruikt in je Word document en laad dat gewoon op. Is verder niet belangrijk. Kan Times New Roman zijn, kan Calibre zijn, dat maakt echt niet uit.

Zorg dat nieuwe hoofdstukken altijd op een nieuwe pagina beginnen. Dat is wel belangrijk. Dat is vaak wat je ziet als mensen niet goed doorhebben hoe dat moet. Maar dat staat dus in de Stijlgids hoe dat werkt.

En dat is natuurlijk het laatste waar je rekening mee moet houden, wat ik al zei. Een ebook is ook een echt boek, dus zorg dat het net als een papieren boek gewoon perfect uitziet. De lezer verwacht een bepaalde waarde voor hun geld en dat geldt zowel voor een papieren boek als voor een ebook. Dus een ebook is niet een minderwaardig iets. Een ebook is hetzelfde niveau qua waarde, dus ook een ebook moet perfect zijn. Dus je moet zorgen dat het er prefect uitziet. En als je zelf een ebook maakt, zorg dan dat je net zolang probeert het vorm te geven, totdat het er goed uitziet. Je moet het altijd controleren of het ebook er goed uitziet. Neem daar net zoveel trots… Wees daar net zo trots op als op je ebook als op je papieren boek dat gemaakt wordt.

Petra: Ja, want het is ook een eerste indruk, wat lezers krijgen van jou. En op het moment dat jij als mogelijke koper naar Bol.com gaat en je gaat zo’n inkijkexemplaar in… Dat is in feite ook al wat je gelijk ziet. Je ziet gelijk de formatting en dergelijke. Als dat niet goed staat, zullen mensen je boek ook niet gaan kopen. Dus het is ook daarin heel belangrijk dat je gewoon een professioneel uitgegeven boek neerzet. En dat kan in ebook, maar ook zeker natuurlijk als papieren boek, en daarom is het ook belangrijk om altijd het eindresultaat te checken. Niet van: oh, ik heb het goed ingediend, dus het zal wel goed zijn, nee. Echt het eindresultaat wil je ook checken, of dat allemaal goed is.

Maria: Ja, sowieso als je hebt geüpload op het zelfuitgeefplatform en het boek staat te koop, koop dan ook altijd het ebook zelf, zodat je weet hoe het eruit ziet.
Dus dat waren nog even de extra dingen die ik had waar je op kunt letten als je een ebook gaat maken.

Petra: Nou, dan weten we nu dus hoe je een ebook kunt produceren, maar dan de volgende stap?

Hoe ga je hem uitgeven?

Maria: Daar zijn een aantal manieren voor. Je kunt dus een zelfuitgeefplatform in de arm nemen, gaan kiezen. Verschillende soorten zelfuitgeefplatformen, waarin je dus zelf alle documenten gaat uploaden, zelf alles invult, alles wat erbij komt kijken, en dan zelf up het knopje ‘publiceren’ drukt. En je hebt natuurlijk uitgeefdiensten die dat ook doen en daar lever jij dat aan hun aan en zij drukken dan op het knopje ‘uitgeven’. Je hebt dan dus minder controle.

De meeste selfpubbers zullen, denk ik, zelfuitgeefplatformen hebben, dus daar wou ik even wat verder op ingaan. Wat meer gedetailleerd, denk ik.

Als je op Bol.com wilt komen te staan, dan is voor mij, als selfpubber, de handigste manier om daar te komen – waarin ik het meeste controle krijg en er het meeste geld zelf aan overhoud – is het platform van Kobo Writing Life daar heen te gaan. Daar kun je dus een Word document uploaden en daar maakt het zelfuitgeefplatform, Kobo Writing Life, maakt daar zelf een Epub van.

Die Epub kun je dan downloaden om te controleren of het er een beetje goed uitziet. Dus dat kun je altijd checken. Je kunt alle andere dingen toevoegen, zoals bijvoorbeeld titel, categorieën. Nou ja, noem maar op. Alles kun je toevoegen. De prijs, uiteraard. De cover, flaptekst. Dat kun je allemaal zelf toevoegen. De metadata.

En je kunt ook kiezen of je je boek in Kobo Plus wil hebben. Dat is de abonnementsdienst die Kobo en Bol hebben, waar mensen dus voor een bepaald bedrag per maand zoveel ebooks kunnen lezen als zij zelf willen.

Je kunt zelf ook kiezen – dat is misschien nog wel even iets om het over te hebben – of je een ISBN gaat toevoegen, want:

Heeft een ebook een ISBN nodig?

Ja, een ebook is ook een gewoon boek, net als een papieren boek. Dus ja, een ebook heeft een ISBN nodig is mijn overtuiging. Maar het hoeft niet per se.

Een ISBN is in veel gevallen optioneel, behalve bij Apple in elk geval. Dan moet je een ISBN hebben, dat is verplicht. Maar op heel veel andere platforms, zoals bijvoorbeeld, voor zover ik weet op Kobo, op Bol volgens mij ook, Bol.com, Amazon, is het optioneel, in principe.

En dan heb je natuurlijk de keuze of je zelf een ISBN gaat aanschaffen, of een reeks ISBN’s, of dat je er eentje krijgt van het zelfuitgeefplatform, of dat je het zonder doet. Dat het alleen een specifiek nummer krijgt wat bijvoorbeeld wordt aangewezen door Amazon, of wat dan ook. Dus dat is een beetje waar je zelf moet kiezen.

Ikzelf ben weer van de ondernemersmindset. Ik wil dat mijn boeken onder mijn naam geregistreerd staan, onder mijn uitgeversnaam. Ik geef de boeken uit, ik ben zelfstandig daarin, dus ik koop ook mijn eigen ISBN’s. Maar dat is weer een extra kostenpost, dus ik begrijp het ook wel dat mensen dat moeilijk vinden. Het hoeft dus niet, het is optioneel.

Petra: Ik denk dat het voor heel veel mensen die net beginnen met uitgeven, dat het heel aanlokkelijk is om gebruik te maken van de gratis ISBN’s die je bijvoorbeeld via Amazon of via Kobo… heeft dat ook?

Maria: Kobo heeft dat niet, maar Smashwords, Draft2Digital…

Petra: Ja, die hebben allemaal hun eigen gratis varianten, alleen dan wordt het dus gekoppeld aan die organisatie en niet aan jou. Dus in het begin is het misschien heel erg aanlokkelijk, want dat scheelt weer geld, want ISBN’s kunnen vrij prijzig zijn. En tegelijkertijd wil je als schrijver op een gegeven moment die ondernemersmindset gaan hanteren en dus je eigen ISBN’s eraan gaan koppelen, zodat het ook echt bij jou hoort.

Maria: Precies. Maar daar moet iedereen de eigen keus in maken.

Als je een ebook uitgeeft via Kobo Writing Life, kom je dus automatisch ook op Bol.com te staan. Dat is superhandig. Dat is de goede manier om naar Bol.com te gaan.

De royalty’s via Kobo Writing Life… Je krijgt royalty’s via Kobo Writing Life, die zijn 70% van de verkoopprijs, als het boek duurder is als 1 euro 99. Prijs je je ebook daaronder, dan krijg je 45% van de verkoopprijs. Dus dat is heel erg goed. Dat zijn goede royalty’s. Veel meer als dat je krijgt als je bijvoorbeeld via een uitgeefdienst… Dan krijg je vaak maar 10-15-25 procent. Dus dat is een groot voordeel van… En je hebt veel meer controle over én de prijs en de metadata, categorieën en alles. Daarom raad ik altijd aan om via een zelfuitgeefplatform te gaan.

Een andere manier om ook op Bol.com te komen is via distributeurs Smashwords of Draft2Digital. Dat zijn Amerikaanse organisaties. Als je daar dus je ebook uitgeeft die distribueren naar verschillende verkoopsites, webwinkels, waaronder Kobo. En als het op Kobo terechtkomt, gaat het automatisch ook weer naar Bol.com. Dus via hun kun je ook via via.

Je kunt daar ook gewoon je Word document uploaden, precies hetzelfde en alle metadata, je krijgt 60 procent van de royalty’s. Dat is standaard 60 procent. Dus daar zit niet een verschil in.

Wat het nadeel is dat je dus minder controle hebt, met name ook over prijs, omdat het gewoon meer als globaal wordt gezien.

Maar een voordeel is dat je alles op één plek hebt. Dus ja, het is wat je zelf wilt. Je hebt drie – vier verschillende zelfuitgeefplatforms. Dus als je iets moet veranderen, of een prijs wilt aanpassen, moet je op alle vier inloggen en de prijs aanpassen. Dus dat kost tijd als je het op één plek hebt, ja, hoef je het maar 1x te doen. Dus het is wat je zelf wilt. Sommige mensen zweren bij Smashwords, andere mensen doen het liever direct op de verschillende platforms. Dat hangt heel erg van jezelf af. Ikzelf heb mijn ebooks sowieso ook altijd ook via Smashwords. Dan heb ik Kobo uitgevinkt, omdat ikzelf rechtstreeks naar Kobo ga. Maar goed, ik schrijf voornamelijk in het Engels, dus ik wil ook naar al die andere sites, die Engelstalige sites.

Petra: En ik denk ook dat het belangrijk is dat als jij op meerdere platforms jouw boek gaat aanbieden is dat jij ook daarin alles synchroon doet. Dus op het moment dat je categorieën toewijst dat het synchroon is. Dat je niet bij de ene bij wijze van dark fantasy neerzet en bij de andere urban, want dan komt het al niet meer met elkaar over. Dus daar moet je ook heel consequent in zijn van: Heb ik de juiste gegevens op elk punt ingevuld? Op elk platform de juiste informatie?

Maria: Wat je van te voren doet. Je verzamelt van te voren, voordat je überhaupt gaat nadenken over zelfuitgeefplatforms, verzamel je alle metadata die je nodig hebt. Je hebt je Epub, of je hebt je Word document. Je hebt de titel, je hebt alles, dat heb je gewoon ergens staan. En dan is het een kwestie van plakken en knippen. In alle verschillende. Zodat je het allemaal in 1x over kan nemen.

En bovendien is het verplicht… als je het ebook gaat uitgeven moet je voorwaarden aanvinken, dat je ze tekent. Dat betekent dat je dus de voorwaarden, dat je het daar mee eens bent. En in de voorwaarden van de verschillende uitgeefplatforms staat dat overal het ebook altijd dezelfde prijs moet hebben. Dus als jij op Kobo het boek 2,99 hebt, dan kan je het niet op Amazon voor 3,99 zetten. Moet overal gelijk zijn. Dus als je ergens de prijs tijdelijk naar beneden zet, moet je op andere platforms de prijs ook tijdelijk naar beneden zetten. Dat is wat heel veel schrijvers niet door hebben, maar dat is wel zo. Dat is namelijk waar je voor tekent op het moment dat je dat aanvinkt, dat je het eens bent met de voorwaarden om je boek te publiceren.

Petra: Aha.

Maria: Daar moet je rekening mee houden. En heel veel schrijvers die weten… Eigenlijk is het logisch, maar ja, heel veel schrijvers weten dat niet.

Wat je wel hebt als je via Smashwords of Draft2Digital gaat uitgeven is dat je last, of last krijgt… Dat je te maken krijgt met de Amerikaanse belastingdienst. Daarvoor kun je, ik wil niet zeggen simpelweg, maar je kunt een digitaal document invullen, zowel op Smashwords als op Draft2Digital, als Amazon, waarin je dus vrijstelling kunt krijgen, dat ze dus niet die 30 procent gaan inhouden. En ik heb een zeer uitgebreide blogpost daarover geschreven – we zetten de link wel even in de shownotes – waar ik precies heb aangegeven hoe je dat moet invullen. Want het zijn… Het is niet ingewikkeld, maar je moet het even weten.

Maar het is wel belangrijk om wel te doen, want anders worden je 30 procent ingehouden door de Amerikanen, terwijl Nederland en België ook een 0 procent verdrag hebben met Amerika en dat wij dus niet… Die inkomstenbelasting hoeft daar niet ingehouden te worden. Die wordt hier in Nederland ingehouden. Maar je krijgt alleen maar die vrijstelling als je dat formulier invult. En dat kan digitaal. Dat is niet ingewikkeld. Maar daar moet je rekening mee houden als je dat via Smashwords of Draft2Digital en Amazon gaat doen. Een ebook gaat uitgeven, en een papieren boek ook trouwens.

Als laatste wou ik het nog even hebben over hoe je je ebook op Amazon kunt krijgen. Want Amazon is in Nederland en België nog niet zo’n hele grote speler, maar er worden wel steeds meer ebooks verkocht op Amazon. Dus dan is het ook wel belangrijk dat je je ebook op Amazon krijgt. En daarvoor kun je dus hun eigen zelfuitgeefplatform gebruiken. Dat heet Kindle Direct Publishing, KDP.

En belangrijk is dat daar écht even goed op moet letten, is dat ze twee manieren hebben voor ebooks. Je kunt daar gebruik maken van Select of je kunt niet gebruik maken van Select. En je wilt dus NIET gebruik maken van Select. Dat is dus iets dat je aan kunt vinken, want als je Select aanvinkt, dan moet je exclusief zijn met je ebook op Amazon. Dan mag je het alleen maar op Amazon verkopen en nergens anders. Zelfs niet op je eigen website.

Dus als Nederlander en Belgen zijnde, die schrijven vaak in het Nederlands, die willen over het algemeen hun ebook juist op Bol.com en andere plekken te koop hebben staan. Dus dan moet je dus zorgen… Denk erom dat je niet Select aanvinkt.

Tenzij je natuurlijk een boek in het Engels uitgeeft en besluit dat je wél exclusief wilt zijn op Amazon, maar dat is een ander verhaal. Daar hebben we het later nog wel een keer over. Over het algemeen zul je als Nederlander of Belg zijnde niet in Select willen, niet exclusief willen zijn op Amazon. En dat kan prima, zolang je maar niet dat aanvinkt. Dus denk daar even om.

En voor de rest is het eigenlijk het uploaden, is eigenlijk hetzelfde. Je kunt dus een Word doc uploaden. Je kan rechtstreeks een Epub uploaden alle andere metadata, dat vul je gewoon in. Prijs, wat ik zeg, dat moet gelijk zijn overal. Maar als je dat gewoon plakt en knipt van alles wat je eerder al hebt gebruikt, dan kom je op een gegeven moment, kun je gewoon publiceren indrukken en dan heb je dat… Dan komt het op Amazon te staan. Niet alleen op Amazon Nederland, maar ook op alle Amazon’s. Dus ook op de Amerikaanse Amazon, de Australische, Nieuw Zeelandse, Canadese, whatever, Duitse. Op alle Amazon’s komt het te staan.

De prijs, de royalty’s, die je krijgt bij Amazon zijn 70 procent van de verkoopprijs, mits je je ebook prijst tussen 2 euro 99 en 9 euro 99. Zit je daarboven of daaronder, dan krijg je 35 procent van de royalty’s.

Misschien dat ik nog heel even iets kan zeggen over Digital Rights Managment.

Daar hebben we het nog niet over gehad, volgens mij.

Petra: Klopt.

Maria: Dat is dus een bescherming, tussen haakjes, van… Met Digital Rights Management, als je dat dus toevoegt op je ebook, dan zou het ebook niet gestolen kunnen worden door piraten, zeg maar. Niet illegaal gedownload kunnen worden. Persoonlijk is… Digital Rights Management, DRM, ja, dat heeft geen enkele zin, want je kunt via Calibre heel makkelijk het gewoon eraf halen. En het wordt alleen maar lastiger van voor de lezer als je wel een ebook hebt met DRM, want je kunt het alleen maar lezen op een bepaald vorm van tablet of wat dan ook. Dus het is voor de lezer veel lastiger als het ebook DRM heeft, dus ik raad mensen altijd aan: DRM gewoon niet gaan toepassen. Als men je boek illegaal wil downloaden, dan vind men wel een manier om je boek illegaal te downloaden.

En net als bij Smashwords heb je dus ook bij KDP, moet je een belastingformulier invullen voor de Amerikaanse belastingen. Zorg dus dat je dat niet hoeft te betalen.

Petra: Ik kan me best voorstellen als je hier zo naar luistert, dat je dan denkt: Jeetje, wat veel informatie. Ik weet niet waar ik moet beginnen of waar het eindigt en ik heb het allemaal niet meegekregen. Dus wat wij gaan doen is, wij gaan bij onze shownotes een infographic toevoegen waarin heel makkelijk te zien is van: Als je deze route gaat, dan heb je deze programma’s nodig, dit platform nodig enzovoorts. Zodat je op dat moment gewoon echt heel erg gericht die informatie kunt gaan lezen.

Maria: Ja, dat lijkt me goed, want het is, weet je.. Het lastige is als je het hebt over een technisch onderwerp als dit waarbij je eigenlijk visueel veel beter dingen kunt uitleggen, is gewoon lastig voor een podcast. Maar ik denk wel dat het goed is om hier het een keer over te hebben, met een onderwerp, zodat mensen gewoon weten welke mogelijkheden er zijn en ook dat je er vooral niet…

Kijk, als je technisch niet echt onderlegd bent, geeft niks. Je hoeft er niet bang voor te zijn. Want het blijft gewoon… Het is niet superingewikkeld. Je kunt altijd hulp vragen. Je kunt altijd op een… je kunt of een designer in de arm nemen of je kunt op een Hangplek voor Nederlandstalige schrijvers op Facebook, of wat dat ook, op een forum, whatever, kun je ook vragen stellen. Over hoe doe ik dit? Hoe doe ik dat? En mensen kunnen je altijd helpen. Dat kan sowieso ook. Dat heb je ook altijd achter de hand, zeg maar. Sowieso.

Petra: Je hoeft het niet alleen te doen. Dat is in ieder geval de basic wat we hieruit kunnen halen, inderdaad.

Maria: Sowieso.

Petra: Nou, dan hebben we het dus een heel stuk gehad over de zelfuitgeefplatformen.

Zijn er nog andere manieren om ebooks uit te geven?

Maria: Ja, je hebt dus naast zelfuitgeefplatformen dus ook die uitgeefdiensten. Wat je daar vaak… Je zou het dan bijvoorbeeld kunnen hebben over mijnbestseller en Brave New Books. Zelfs Pumbo heeft dat ook, alleen daar moet je wel een maandelijks bedrag voor betalen.
Dat gaat voornamelijk via CB-aansluitingen.

Het nadeel daar is dat je vaak niet je eigen ISBN kunt gebruiken en soms ook gedwongen wordt om een ISBN te moeten kopen via een van die uitgeefdiensten, of zelfuitgeefplatformen.

Het voordeel daarvan is dan wel weer dat je ebook in de online bieb terechtkomt, maar ik denk dat dat ook iets is dat we in de infographic kunnen zetten, want dat… Het is… Er zijn zo verschrikkelijk veel mogelijkheden om je ebook in webshops te krijgen dat het eigenlijk… Het is te lastig om het allemaal stuk voor stuk uit te gaan leggen. Dat is het probleem.

Petra: En we willen ook voorkomen dat het natuurlijk overweldigend wordt voor degene die aan het luisteren is, dat je dan denkt van: Waar moet ik beginnen?

Maria: Ja, inderdaad. En ik denk dat wij al heel veel informatie hebben gegeven nu, en…

Ik denk ook, ga gewoon naar een Facebookgroep of wat dan ook. Stel daar ook gewoon vragen. Of als je denkt, ik wil eens… Ik ben natuurlijk ook altijd… Je kan altijd mailtjes sturen. Of via de Schrijven & Uitgeven website kunnen we ook altijd vragen beantwoorden, sowieso.

Wat ik wel nog even wil zeggen. Ik heb voor het uitgeven via Kobo Writing Life een zeer uitgebreide beschrijving gemaakt. Dat is een PDF, niet een ebook, een PDF en die is gratis te downloaden. Voor mensen die daar interesse in hebben. Waar echt stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dat precies doet. Daar staat alle informatie in en als je die gids er bijhoudt kun je het vaak ook… heb je dezelfde informatie vaak ook wel voor al die andere zelfuitgeefplatformen. Dus wil je die hebben, dan kun je dat gratis downloaden via mariastaal.nl/ultieme-gids-bol. Die link zetten we ook wel even in de shownotes en is bovendien te vinden op mijn website.

Dus, ja wat mij betreft… Ik ben nog lang niet uitgepraat. Nog lang niet uitgepraat hierover, maar ik denk dat wij voor deze aflevering erover uitgepraat zijn. Denk ik.

Petra: Ja, we hebben in ieder geval een hele complete begin gemaakt met alles wat je met ebooks te maken krijgt. En we geven verschillende linkjes. Laten mensen dat gewoon even rustig door gaan lezen, de infographic erbij gaan pakken en op basis van wat zij willen gaan bereiken met hun ebook, dan een keuze gaan maken. Welke route ze daarop gaan volgen. Ik denk dat dat een hele goeie is.

Maria: Dat is een perfecte conclusie van wat ik nu allemaal heb lopen te vertellen.

Petra: Nou, fijn. Dank je wel voor dit gesprek.

Maria: Ja, graag gedaan.

About Schrijven & Uitgeven 53 Articles
Informatie én inspiratie over schrijven, uitgeefopties en marketingideeën voor jouw boek!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*