Voornemens: 5 tips!

voornemens 5 tips

Januari is de maand waarin veel mensen goede voornemens uitspreken of opschrijven. Het is de maand waarin veel mensen met frisse moede beginnen iets in hun leven te creëren of ergens mee te stoppen. En ook de maand waarin veel van die mensen weer stoppen met datgene wat ze wilden bereiken.

Waarom? Misschien is het wel de druk van ‘Het moet NU!’ dat veel mensen doet stranden. Of wordt de lat veel te hoog gelegd.
Jij als schrijver hebt vast ook wel eens zo’n voornemen uitgesproken of opgeschreven. “Dit jaar ga ik dat boek schrijven!” “Dit jaar ga ik mijn schrijven serieus nemen!” Om vervolgens er weer de brui aan te geven.
Stoppen met zo’n voornemen wil niet zeggen dat je geen motivatie hebt. Dat je niet sterk genoeg zou zijn. Of – en dat is misschien nog wel erger – dat je gewoonweg niet geschikt bent om een boek (af) te schrijven.
In dit blog deel ik de vijf tips om jouw voornemen te laten lukken, óók als je begint in een andere maand dan januari.

Tip 1: Zie het niet als voornemen

Een voornemen geeft aan dat je graag iets wilt bereiken. Dat je het je ‘voorneemt’ om dat te bereiken. Daar is op zich niets mis mee, maar het legt wel de nadruk op één ding: wat je wilt is er nog niet. Het wijst op een gemis en dat is nu niet echt een goede motivator. In plaats daarvan, zie het als doel. Iets waar je naar toe gaat. Dat is krachtiger.

Tip 2: Formuleer het alsof het er al is

Zeg bijvoorbeeld niet ‘dit jaar wil ik mijn boek afschrijven!’ maar schrijf op: ‘Op 31 december van dit jaar heb ik mijn fysieke boek in handen!’ Maak het concreet en koppel er een datum aan vast. Dat geeft je een hele duidelijk beeld waar je mee aan de slag wilt gaan én wat je dus te doen hebt om daar te komen.

goal, plan, actionTip 3: Maak het concreet

Heel veel mensen denken dat als ze hun wens opschrijven of uitspreken, en heel enthousiast ermee bezig gaan, het dan wel zal lukken. En misschien werkt dat soms. Maar voor de meeste mensen geldt: op wilskracht alleen kom je er niet. Geef jezelf de grootste kans van slagen door op te schrijven hoe je dat voornemen werkelijkheid gaat maken. In het voorbeeld uit Tip 2 houdt dat bijvoorbeeld in dat je met jezelf wilt afspreken wanneer je gaat schrijven. Is dat elke zaterdag vier uur lang, of is dat elke dag een uurtje? Hoe ga je het daadwerkelijke schrijven concreet maken? Kijk ook hoeveel woorden je op papier krijgt in die tijd, zodat je weet hoeveel tijd je nodig hebt om je verhaal af te schrijven.

 

Tip 4: Maak het behapbaar

Je voornemen kan soms heel groot voelen. En logisch ook; want je wordt blij bij de gedachte dat zoiets je kan gaan lukken. En juist doordat het zo groot voelt, kan het ook heel snel mislukken. Breek daarom je voornemen op in kleinere stapjes. Daarmee wordt het leuker en gemakkelijker.

Tip 5: Wees lief voor jezelf

Een voornemen, of een doel, kan als heel beladend voelen. Zeker als je tijdens het jaar erachter komt dat je doel toch niet haalbaar blijkt. Pas de datum in dat geval gewoon aan naar een maandje, of twee maandjes later. Haal de lading eraf dat het NU moet. Je hebt een wens en je hebt de drive om dat realiteit te maken. Vertrouw erop dat dat genoeg is. Of je verhaal nu dit jaar, of volgend jaar af is, staat daar los van. Je wilt een goed verhaal naar buiten brengen, niet een snel afgerond MOETje. Heb er plezier in, maar kijk ook naar wat goed is en naar wat beter kan. Vraag hulp van andere schrijvers en huur professionals in, zodat je – op dat moment dat je je boek vasthoudt – ook écht trots kunt zijn.

Verrassingstip: Vier je behaalde stappen

Dit vergeten heel veel mensen (ik soms ook!). Vieren doe je niet alleen als je pas je boek in handen hebt. Je doet het ook als je de kleine stapjes ervoor hebt gehaald. Je hebt je synopsis klaar? Trakteer jezelf op dat mooie notitieblok die je bij de Action zag liggen. Je eerste hoofdstuk af? Gun jezelf een avondje vrij met die leuke film die je al een tijdje wilde gaan kijken. Door je voornemen behapbaar te maken (stap 4) én te gaan vieren, hou je de moed erin en blijft het overzichtelijk en leuk.

***

Misschien heb je na het lezen van deze tips zelf ook één of twee tips, die jou heel goed hebben geholpen je voornemens werkelijkheid te maken. Deel ze dan vooral hieronder. Zo helpen we elkaar onze doelen (oftewel; het (af)schrijven van hun verhaal) te behalen!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

 

Verder lezen: 

About Schrijven & Uitgeven 53 Articles
Informatie én inspiratie over schrijven, uitgeefopties en marketingideeën voor jouw boek!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*