Hoe vind ik de juiste schrijfcoach?

Je bent toe aan de volgende stap in je schrijfcarrière: een schrijfcoach. Zoeken op Google geeft een overvloed aan resultaten. Als je een paar websites hebt doorgelezen, kom je eigenlijk tot de conclusie dat ze op één punt allemaal gelijk aan elkaar zijn: ze stemmen hun hulp af op de behoefte van hun klant. Hoe kun je daartussen nu jouw schrijfcoach vinden?

Het helpt om je af te vragen waar je het meest belang bij hebt. Met gerichte vragen kun je dan beoordelen of iemand een goede schrijfcoach zal zijn voor jou. Ik geef je een paar voorbeelden die je kunt gebruiken om dit helder voor jezelf te krijgen.

Heeft de schrijfcoach zelf ook één of meerdere boeken gepubliceerd?

Als een schrijfcoach zelf ook een boek heeft uitgebracht, dan weet je dat hij of zij ervaring heeft met schrijven én publiceren. Het is geen must om een gepubliceerd auteur als schrijfcoach te hebben, maar het helpt wel. Zeker als jij zelf ook van plan bent je verhaal uit te geven. Zij kennen de slagen van de zweep, van het moment dat het eerste idee te binnen schiet tot het moment dat zij hun boek indienen bij de uitgeverij (of dit nu via de traditionele weg is of via een (zelf)uitgeefdienst).

Een must voor elke schrijfcoach zou moeten zijn, dat zij zelf ook schrijven. Alleen dan weet je zeker dat zij begrijpen in welk proces jij zit. Hoe frustrerend het soms kan zijn om een idee om te zetten in een daadwerkelijk verhaal en wat er verder nog bij komt kijken om dat verhaal stevig neer te kunnen zetten. Deze ervaring is absoluut noodzakelijk in hun hulp aan jou.

Kan de schrijfcoach redigeren?

Een schrijfcoach die ook redactiewerk levert; ze bestaan. Maar je wilt je wel afvragen of het handig is een one-size-fits-all te regelen. Een schrijfcoach zal zich namelijk richten op jouw idee, het plot en de structuur van je verhaal. Dat is meer een gevoelskwestie, omdat het ook gaat om jou als schrijver.

Een redacteur kijkt alleen naar je verhaal en de technische kant ervan. De D’s en T’s zijn daar slechts onderdeel van, maar waar het in elk geval niet om gaat is jou als schrijver en de boodschap die je wilt overdragen met je verhaal.

Als je toch dezelfde persoon wilt inhuren voor zowel schrijfcoaching als redactiewerk, weet dan dat je jezelf daarmee eigenlijk tekort doet. Hoe meer een schrijfcoach zich verdiept in je verhaal, hoe meer blinde vlekken hij of zij zal krijgen als het redactiewerk gedaan moet worden. Bovendien wil je juist méér ogen op je verhaal, dus dat betekent een schrijfcoach die je helpt het verhaal op papier te krijgen, en een redacteur die met frisse ogen naar het verhaal als geheel kan kijken en het technisch kan oppoetsen tot een juweeltje.

Biedt de schrijfcoach ook telefonisch of persoonlijk contact aan?

Misschien vind je dit niet zo belangrijk. Misschien gaat het jou alleen om het zakelijke aspect.  Dat is helemaal oké.

Natuurlijk wil je een professionele relatie hebben met je schrijfcoach, maar je wilt ook het gevoel hebben dat hij of zij je helpt naar een hoger niveau en er voor je is met aanmoediging en interesse in wie je bent.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen hoe het is als je samenwerkt met iemand die jou alleen als klant ziet en niet telefonisch bereikbaar is. Niet leuk. Daarom geloof ik dat persoonlijk contact helpt in het worden van een betere schrijver, zeker als je een beginnende schrijver bent. Immers, als de schrijfcoach jou wat beter kent als persoon, dan kan hij of zij ook jouw intentie voor jouw verhaal beter inschatten en daar de hulp op afstemmen.

Heeft de schrijfcoach ervaring in mijn genre? En met mijn doelgroep?

Een schrijfcoach die je kan helpen bij alle soorten verhalen, biedt minder specialisatie aan, dan een schrijfcoach die echt gericht is op de doelgroep waarvoor je schrijft en op het genre waarin je schrijft.

Het schrijven van een kinderboek is immers heel anders dan een memoir. Denk alleen al aan de woorden die je gebruikt.

Dus… vraag de schrijfcoach die jij op het oog hebt naar zijn of haar ervaring met het coachen van schrijvers in jouw genre en voor jouw doelgroep. Is dit weinig tot niet, ga dan niet met deze persoon in zee. Gun jezelf de beste coach die er is.

Schrijf je Engelstalige of Nederlandstalige fantasy en wil je eens praten met een schrijfcoach in die niche, neem dan contact met mij op.

Heeft de schrijfcoach referenties op zijn website?

Niet elke schrijfcoach maakt gebruik van de mogelijkheid, echter het hebben van referenties (ook wel testimonials genoemd) is heel waardevol voor jou als je nog zoekende bent. Een referentie is niets anders dan een stukje tekst waarin een klant vertelt over zijn ervaring met deze schrijfcoach. Juist door deze te lezen, krijg je een goed beeld van de schrijfcoach en – nog beter – of je je prettig voelt bij wat deze schrijfcoach doet voor zijn of haar klanten. Ook krijg je vaak een idee wat voor type klanten deze schrijfcoach heeft. Lees je bijvoorbeeld veel over hoe goed de schrijfcoach bleek met motiveren, en dat is ook iets wat jij nodig hebt, dan zou dit een goede schrijfcoach voor je kunnen zijn.

Wat biedt de schrijfcoach (gratis én betaald) aan op zijn website?

Het antwoord op deze vraag geeft je veel informatie.

Een schrijfcoach die alles gratis aanbiedt, zou een beginnende schrijfcoach kunnen zijn. Dat wil niet zeggen dat deze persoon geen goede schrijfcoach zou kunnen zijn. Grote kans dat deze persoon juist heel enthousiast met jou aan de slag wil gaan. Bij een beginnende schrijfcoach betaal je in veel gevallen minder voor de diensten die zij leveren, en dus is het goed om je verwachtingen wat zij leveren ook bij te stellen.

Een schrijfcoach die overal geld voor vraagt, en ook nog pittige bedragen per dienst, zou het hoog in zijn bol kunnen hebben of je hebt te maken met een echte professional. In het laatst geval mag je verwachten dat zij absolute kwaliteit leveren, en tegelijkertijd kan deze schrijfcoach het ook dusdanig druk hebben dat hij of zij niet meteen plaats voor je heeft.

Je wilt een goede balans hebben tussen het gratis en betaalde aanbod, want dat zegt dat de schrijfcoach vertrouwen heeft in wat hij aanbiedt én ook dat hij zijn diensten op waarde weet te schatten.

Welke schrijfcoach is nu de beste?

Dat is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden. Jij weet immers wat je nodig hebt om jouw verhaal af te krijgen. Stel de juiste vragen en ga af op je intuïtie. Mocht je na het stellen van je vragen alsnog met twijfel rondlopen, vraag jezelf dan af of je klaar bent om met een schrijfcoach aan de slag te gaan. Het is de investering absoluut waard, maar je wilt tegelijkertijd er wel volledig voor kunnen gaan.

Misschien voel je je nog wat angstig of onzeker. Maak dat duidelijk aan de schrijfcoach alvorens je een besluit maakt. Samen kun je dan kijken of een proefperiode je angst wat kan verminderen. Niet elke schrijfcoach zal hier happig op zijn en ook dat geeft je informatie.

***

Hopelijk heb je met deze vragen een duidelijker beeld van de schrijfcoach en kun je vol vertrouwen kiezen voor de juiste persoon. Heb jij, naar aanleiding van dit blog, zelf nog goede vragen die jou hebben geholpen in het vinden van de juiste hulp? Deel ze dan vooral in de comments hieronder.

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

 

Verder lezen:

  • Misschien ben je nog niet toe aan een schrijfcoach en wil je eerst een basis leggen. Deze schrijfoefeningen helpen je alvast op weg!
  • Het kan ook zijn dat je bang bent voor kritiek en daarom (nog) geen schrijfcoach wilt inhuren. Lees in dat geval eens dit blog over het omgaan met kritiek.
  • De stap van Dromen naar Doen kan heel groot voelen, en toch hoeft dat niet zo te zijn! Hoe je die stap kleiner kunt maken, lees je in het Dromen naar Doen blog.

 

Deze blogpost werd eerder gepubliceerd op www.fantasyschrijfcoaching.nl op 23 mei 2017, maar is op 5 december 2021 geüpdatet.

About Schrijven & Uitgeven 53 Articles
Informatie én inspiratie over schrijven, uitgeefopties en marketingideeën voor jouw boek!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*