Wist je dat er een heuse vakbond is voor schrijvers die hun eigen boeken uitgeven? Deze internationale organisatie heet de Alliance of Independent Authors en ze behartigen de belangen van selfpubbers wereldwijd.

De Alliance of Independent Authors (ALLi in het kort) werd in 2012 opgericht door Orna Ross, een Ierse schrijfster en dichter. In bijna tien jaar tijd is het uitgegroeid tot een zeer gerespecteerde (non-profit) organisatie die de werelds beste zelfstandige auteurs, adviseurs en diensten samenbrengt.

Wat doet ALLi?

Educatie is een belangrijk onderdeel van wat ALLi doet. Ze hebben een blog waar ze meerdere keren per week berichten plaatsen over alles wat er komt kijken bij het schrijven, produceren en uitgeven van boeken. In hun wekelijkse podcast komen onderwerpen aan bod waar zowel beginnende als ervaren selfpubbers veel informatie uit kunnen halen. En twee keer per jaar organiseert ALLi een online conferentie die voor iedereen gratis te volgen is. Vierentwintig uur lang is er dan ieder uur een Webinar of interview over schrijven, selfpubben of marketing.

Naast het verstrekken van betrouwbare en up-to-datete informatie over het zelf uitgeven van boeken, brengt ALLi schrijvers uit de hele wereld samen, zodat zij tips en ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar een hart onder de riem kunnen steken over de zeker niet gemakkelijke weg van een eigen boek uitgeven.

Een ander belangrijk onderdeel van ALLi is hun ‘watchdog’ functie. Helaas zijn er veel onbetrouwbare uitgeefdiensten (ook wel vanity uitgevers genoemd) die een slaatje willen slaan uit het zelf uitgeven van boeken. Door het werk van de vrijwilligers van ALLi worden deze oplichters opgespoord en selfpubbers gewaarschuwd niet met hen in zee te gaan.

De kracht van ALLi

Maar de echte kracht van ALLi is hun lidmaatschap. In een wereld waar het zelf uitgeven van boeken nog steeds wordt gezien als derderangs is het van belang dat alle schrijvers, die (willen) zelf uitgeven, zich gaan aansluiten bij organisaties als ALLi.
Het publiceren van kwalitatieve boeken op een ethisch verantwoorde manier is belangrijk, óók in Nederland en België. Op die manier verzetten we ons tegen het stigma dat er ligt op het zelf uitgeven. Zo geven we het goede voorbeeld aan onze collega schrijvers, en bieden we waardige boeken aan onze lezers.

Maria en Petra zijn allebei lid van de Alliance of Independent Authors. Petra is Author Member en Maria is sinds januari 2021 de Nederlandstalige ambassadeur voor ALLi.

Wil je meer weten? Ga naar Allianceindependentauthors.org